Omlet warzywny z ziołami i mozzarellą

Omlet warzywny z ziołami i mozzarellą

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 5 jajek
    • 1/2 mozzarelli light
    • 1 mały pomidor
    • 100 g rozdrobnionego szpinaku
    • 50 ml mleka 0,5 %
    • 1/2 małej cebulki
    • trochę posiekanego szczypiorku
    • szczypta bazylii
    • sól, pieprz do smaku
    • kilka listków świeżej bazylii
    • można dodać też trochę pokrojonej wędliny z kurczaka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do naczynia żaroodpornego wbijamy jajka, mieszamy z odrobiną soli i z pieprzem. Dodajemy mleko i suszoną bazylię, mieszamy wszystko. Mozzarellę i pomidora kroimy w kostkę, cebulkę i szczypiorek siekamy i wszystko wrzucamy do jajek. Na koniec dodajemy szpinak, można posypać go przyprawami dla lepszego smaku. Zakrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika (150 st.) na ok. 20–25 min.

Omlet będzie gotowy gdy urośnie, a na wierzchu nie będzie wodnistego białka. Omlet dobrze smakuje, jeżeli posypiemy go kilkoma listkami świeżej bazylii. Smacznego.


Komentarze