Omlet wielkanocny z szynką wędzoną, pieczoną papryką i zapiekanym owczym serem górskim

Omlet wielkanocny z szynką wędzoną, pieczoną papryką i zapiekanym owczym serem górskim

  • 00:20
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jajka
    • 100 g szynki wędzonej
    • 1 cebula czerwona
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 1/2 papryki zielonej
    • 50 g sera owczego dojrzewającego
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 40 g masła
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cebulę obierz i pokrój w paski. Papryki umyj, przekrój na pół i wybierz nasiona. Pokrój je w duże kawałki. Szynkę pokrój w plasterki, a następnie w kostkę podobnej wielkości co paprykę. Ser owczy zetrzyj na tarce w cienkie plasterki i odłóż do dekoracji omletu. Jajka wybij do miski i przypraw solą oraz pieprzem. Rozgrzej na patelni masło i wrzuć szynkę. Lekko podsmaż, dodaj paprykę i cebulę. Przypraw świeżym pieprzem.

W tym czasie mocno rozmąć jajka rózgą kuchenną, aż będą puszyste. Wlej je na smażoną szynkę z warzywami i lekko podsmaż. Włącz piekarnik z funkcją grilla i wstaw omlet do zapieczenia na środkową półkę. Jak urośnie i się zrumieni, wyjmij patelnię i przełóż omlet na półmisek. Ułóż dekoracyjnie plasterki sera owczego i posyp pokrojonym szczypiorkiem.


Komentarze