Omlet z grillowaną cukinią i bakłażanem

Omlet z grillowaną cukinią i bakłażanem

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 średniej wielkości cukinia oraz 1 średni bakłażan (o wadze ok. 150–200 g każde), pokrojony w plasterki
    • 4 jajka
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
    • sól i pieprz wg uznania
    • 1 łyżka tartego parmezanu lub żółtego sera lub mozzarelli
    • bagietka lub inne białe pieczywo
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cukinię i bakłażana pokrojone w plasterki posmarować (pędzelkiem) oliwą doprawioną solą i pieprzem. Patelnię do grillowania spryskać oliwą – wcisnąć ząbek czosnku. Na patelni ułożyć plasterki cukinii i grillować z obu stron. Zdjąć z patelni.

Jajka rozmieszać w misce, doprawić solą, pieprzem, dodać pietruszkę i bazylię, parmezan lub inny ser. Kiedy składniki się połączą, wymieszać je z plasterkami cukinii i bakłażana.

Okrągłą patelnię o średnicy 18–20 cm rozgrzać. Wlać pozostałą oliwę, zmniejszyć ogień, wlać na patelnię jajka z cukinią i bakłażanem i na bardzo wolnym ogniu smażyć. Zajmie to ok. 8–10 minut. Kiedy omlet będzie od spodu upieczony, delikatnie położyć na patelni talerz i jednym ruchem przerzucić na talerz, następnie zsunąć go drugą stroną na patelnię. Smażyć kolejne 2 minuty. Z obu stron omlet powinien być usmażony, a w środku nadal miękki. Pokroić tak, jak pizzę na trójkąty. Podawać z pieczywem.


Komentarze