Omlet z kurkami

Omlet z kurkami

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g kurek 
    • 2 jajka 
    • 50 g masła 
    • 50 g białej cebuli 
    • 2 gałązki natki pietruszki 
    • 3 pomidorki koktajlowe 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kurki oczyść z ewentualnego igliwia i traw. Przełóż na durszlak kuchenny i pod bieżącą wodą przemyj grzyby z piasku. Nie mocz ich zbyt długo, ponieważ chłoną wodę jak gąbka. Duże kurki przekrój na mniejsze kawałki. 

Obierz cebulę i pokrój drobno w kostkę. Na patelni z szerokim dnem podgrzej połowę masła i dodaj cebulę. Przypraw solą i pieprzem, a następnie lekko podsmaż, ale tak, by cebula nie była rumiana. Potem dodaj dopiero kurki. Zwiększ ogień maksymalnie, ponieważ grzyby podczas smażenia oddają całą zawartą w nich wodę. Nie powinny się zbyt długo dusić PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE tylko rumienić, wtedy będą miały bogatszy smak. Pokrój drobno natkę pietruszki i wymieszaj z usmażonymi grzybami. 

Grzyby trzymaj w ciepłym miejscu do czasu przygotowania omletu. Umyj jajka i wbij do miski. Przypraw solą i pieprzem. Rózgą ubijaj jajka, aż będą puszyste. Zajmie to ok. 30 sek. Nie ubijaj jednak jajek zbyt długo, ponieważ bardzo napowietrzone dadzą suchy omlet.

Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą część masła. Wlej jajka i za pomocą łyżki lub kuchennej łopatki zbierz brzegi ściętego jajka do środka. Płynne jajka ze środka przelej do brzegów. Dzięki temu omlet szybciej będzie gotowy, a także wyższy i puszysty. 

Część grzybów z patelni przełóż na środek omletu. Podważ łopatką brzeg omletu i złóż 1/3 do środka. Teraz przeciwną część załóż do środka jak kopertę. Odwróć złożony omlet i przełóż na półmisek. Posyp wierzch kurkami. Do dekoracji idealnie pasują pomidorki koktajlowe. Ułóż je wzdłuż omletu wraz z kilkoma listkami natki pietruszki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze