Omlet z leśnymi grzybami i owczym serem

Omlet z leśnymi grzybami i owczym serem

  • 00:20
  • 1 porcja
  • 496 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 jajka
    • 2 łyżki mąki pszennej razowej
    • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
    • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego)

    Dodatki:

    • 50 g sera owczego
    • garść roszponki
    • 1/2 średniego pomidora
    • 100 g leśnych grzybów (np. prawdziwki)
    • 1/4 cebuli
    • kilka listków natki pietruszki
    • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego)
    • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Grzyby oczyść i pokrój. Cebulę drobno pokrój w kostkę. Pomidora pokrój w plastry. Cebulę zeszklij, dodaj grzyby, szczyptę soli i smaż chwilkę. Grzyby przesuń na bok patelni. Na pustym miejscu ułóż pomidora i podgrzej go.

Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka i na najmniejszych obrotach zmiksuj z białkami. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.

Małą patelnię (ok. 22 cm) wysmaruj olejem i nagrzej. Wyłóż pianę i rozłóż równomiernie. Smaż do lekkiego zarumienienia. Przełóż omlet na drugą stronę. Podważ go ze wszystkich stron, zsuń na talerz, przykryj patelnią i odwróć talerz. Drugą stronę smaż także do lekkiego zarumienienia. Omlet zsuń na talerz, ułóż dodatki i zjedz zaraz po przygotowaniu.


Komentarze