Omlet z serem pleśniowym i szpinakiem

Omlet z serem pleśniowym i szpinakiem

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 jajka
    • 50 g serka pleśniowego z orzechami włoskimi
    • garść szpinaku baby
    • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szpinak umyj i osusz. Ser pokrój w plasterki. Jajka wbij do miski, ubij trzepaczką kuchenną na jednolitą masę, dodaj sól oraz pieprz. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wlej roztrzepane jajka, ale ich nie mieszaj. Smaż omlet na wolnym ogniu ok. 5 minut. Gdy brzegi zaczną się ścinać, podważ je łopatką. Gdy cały omlet zacznie się ścinać, potrząśnij patelnią, aby w całości odkleił się od dna patelni. Przełóż na talerz, ułóż na nim plastry sera i posyp młodymi listkami szpinaku. Omlet złóż na pół i przełóż z powrotem na patelnię, przykryj pokrywką i dosmaż jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, aż ser zacznie się topić. Możesz go też dopiec przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200°. Omlet podawaj od razu.

Jeśli używasz starszego szpinaku, umyj go, jeszcze mokry wrzuć na patelnię i smaż na wolnym ogniu, aż woda z niego wyparuje. Ząbek czosnku wyciśnij, posól i popieprz. Przesmaż jeszcze chwilkę z czosnkiem, po czym ułóż na omlecie.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze