Omlet ziemniaczany z zielonym groszkiem, serem, kiełkami, ze szczypiorkiem

Omlet ziemniaczany z zielonym groszkiem, serem, kiełkami, ze szczypiorkiem

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​duża garść kiełków soi
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 1 duży ugotowany ziemniak
    • 25 g świeżego zielonego groszku lub z puszki
    • 25 g kukurydzy z puszki
    • 2 jajka
    • 3 łyżki startego sera żółtego
    • 2 łyżki szczypioru
    • kila łyżek oliwy do smażenia
    • przyprawy: só
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jajka dokładnie roztrzep, dodaj kiełki, tarty ser, posiekany szczypior, sól i pieprz. Ziemniaki ugotuj na parze w łupinkach, obierz i pokrój w plasterki. Paprykę umyj i pokój w kostkę. Cebulę obierz, umyj i pokrój w plasterki. Następnie zeszklij na średnim ogniu na rozgrzanej oliwie. Dodaj paprykę i ziemniaki. Wszystko podsmaż ok. 5 min, stale mieszając. Na koniec dodaj groszek i kukurydzę oraz rozgnieciony czosnek. Całość wymieszaj i dodaj olej. Kiedy olej zacznie skwierczeć, wlej jajka i energicznie wszystko wymieszaj. Następnie zmniejsz ogień i smaż ok. 4 min – nie mieszaj.

Omlet przełóż na talerz, odwracając go na drugą stronę. Patelnię oczyść z resztek ze smażenia, dolej 1 łyżkę oliwy, rozgrzej i przełóż placek z powrotem na patelnię przysmażonym spodem do góry, smaż 3 minuty. Omlet przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw jeszcze do nagrzanego piekarnika do 200° na ok. 8–10 min, aby jajka w środku dobrze się ścięły. Przełóż na talerz i pokrój w trójkąty, podawaj z ulubionymi sosami i sałatkami.


Komentarze