Omlety biszkoptowe z truskawkami

Omlety biszkoptowe z truskawkami

  • 00:15
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jajka 
    • 40 g mąki pszennej 
    • 1 op. cukru waniliowego 
    • 30 g masła 
    • 200 g truskawek 
    • cukier puder do posypania 
    • mięta do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Jajka z dodatkiem cukru waniliowego ubij mikserem na puszystą masę. Masę jajeczną na omlet możesz ubijać na parze, wtedy omlet będzie delikatniejszy i bardziej puszysty, gdyż ciepło zatrzymuje powietrze w masie.

2

Masę połącz z przesianą mąką i tylko lekko wymieszaj. Nie wolno już ubijać masy, bo straci swoją puszystą strukturę.

 

3

Masło rozgrzej na patelni i wylej masę. Wygładź wierzch i zbierz ścięte brzegi do środka. Smaż na średnim ogniu do zarumienienia.

4

 Pod koniec na chwilę przewróć omlet na drugą stronę. 

5

Omlet zawiń na trzy części i przełóż na półmisek. Truskawki nałóż na wierzch i obficie posyp cukrem pudrem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze