Opiekane pierogi z nadzieniem ziemniaczano-twarożkowym na duszonej włoskiej kapuście

Opiekane pierogi z nadzieniem ziemniaczano-twarożkowym na duszonej włoskiej kapuście

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g pierogów ruskich
    • 1 jajo
    • 50 g masła
    • 12 pomidorów koktajlowych
    • 600 g włoskiej kapusty
    • 100 ml śmietanki 30%
    • 1 cebula
    • 20 g masła
    • 1/2 pęczka koperku
    • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kapustę włoską umyj dokładnie i przekrój na ćwiartki. Poszatkuj nożem kuchennym na drobne piórka. W garnku zagotuj osoloną wodę. Jak tylko będzie wrzała, włóż poszatkowaną kapustę i gotuj bez przykrycia (pozwoli to ulotnić się gorzkim olejkom), aż listki będą miękkie. Przelej na sitku i pozostaw do odsączenia.

Cebulkę obierz i pokrój w kostkę. W płaskim rondelku podgrzej masło i wsyp cebulę. Podduś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE lekko i przypraw solą i pieprzem. Dodaj podgotowaną kapustę. Wymieszaj i wlej śmietankę. Całość lekko podduś. Przypraw kapustę gałką muszkatołową i ewentualnie solą oraz pieprzem. Posiekaj koperek i dodaj do kapusty.

Do miski wbij jajko i roztrzep rózgą. Przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło. Pierogi maczaj w jajku i od razu układaj na patelni. Podsmaż na średni ogniu z obu stron aż się zrumienią. Wyjmij pierogi z patelni, a w ich miejsce włóż pomidorki koktajlowe. Podsmaż lekko, aby się zagrzały. Na półmisku rozłóż kapustę włoską z koperkiem, a na niej smażone pierogi. Dokoła poukładaj dekoracyjnie pomidorki koktajlowe.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze