Opolskie ciasteczka ze skwarek

Opolskie ciasteczka ze skwarek

  • 02:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g słoniny lub 1 szklanka gotowych skwarek
    • 250 g mąki
    • 150 g cukru pudru
    • 3 jajka
    • szczypta mielonego imbiru i cynamonu
    • 2-3 łyżki cukru pudru do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Skwarki przepuść kilkakrotnie przez maszynkę do mięsa lub pokrojoną w kostkę słoninę top w garnuszku ok. 2 godz. Wykorzystaj tylko wytopiony czysty tłuszcz. Lekko ciepły tłuszcz lub zmielone skwarki połącz z mąką i cukrem pudrem i wymieszaj. Wbij jajka i dodaj cynamon z imbirem. Następnie zagnieć gładkie ciasto. Owiń je ściereczką i włóż na 1 godz. do lodówki.

Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Szklanką wycinaj kółka, które później przekrój na pół. Ułóż na posmarowanej masłem blasze tak, aby się nie stykały ze sobą – ciasteczka nieco się powiększą. Piecz przez ok. 20 min na złoty kolor w temp. 180°. Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem.


Komentarze