Oponki z serem

Oponki z serem

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg sera półtłustego
    • 1/2 kg mąki
    • 1/2 szkl. cukru pudru
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 4 żółtka
    • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka octu
    • 1/4 l kwaśnej śmietany
    • 2 szkl. oleju
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ser zmiel 2 razy w maszynce do mielenia lub zmiksuj. Opakowanie cukru waniliowego wymieszaj z 1/2 szklanki cukru pudru i utrzyj z żółtkami. Mąkę wymieszaj w misce z 1 łyżeczką sody. Następnie dodaj do niej utarte żółtka, śmietanę i ocet. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm i szklanką powykrawaj duże krążki, a kieliszkiem w środku mały krążek. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim oponki z obu stron na złoty kolor. Usmażone osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe oponki posyp cukrem pudrem.


Komentarze