Orange curd z ciasteczkami

Orange curd z ciasteczkami

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    Krem:

    • 3 żółtka
    • 60 g cukru pudru
    • 2 pomarańcze z cienką skórką
    • 90 g masła

    Ciasteczka:

    • 100 g mielonych migdałów
    • 1 białko
    • 60 g cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wyciśnij sok z pomarańczy.

2

W małym rondelku wymieszaj dokładnie żółtka i 60 g cukru pudru.

3

Następnie dodaj sok. Dokładnie wymieszaj całość i postaw na małym ogniu.

4

Kiedy płynna masa lekko się zagrzeje, dodaj masło pokrojone na kawałki. Teraz cały czas mieszając, poczekaj aż całość się zagotuje.

5

Pozwól masie gotować się przez 2-3 minuty. Cały czas mieszaj. Następnie zdejmij rondelek z ognia i powstały krem wlej do wyparzonego słoiczka.

6

Piekarnik nastaw na 160°C z termoobiegiem. Białko ubij na sztywna pianę. Pod koniec ubijania wsyp powoli cukier. Do ubitej na sztywno piany wsyp zmielone migdały i delikatnie wymieszaj łyżką. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę nałóż łyżeczką do herbaty porcje masy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut.

7

Krem podaj z przestudzonymi ciasteczkami.


Komentarze