Orecchiette z liśćmi kalarepy i pieczonymi pomidorami

Orecchiette z liśćmi kalarepy i pieczonymi pomidorami

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g makaronu orecchiette: 300 g mąki semoliny z pszenicy durum lub 350 g krupczatki
    • 2 jajka
    • 1 żółtko
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • sól

    Sos:

    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 kalarepki
    • 3 pomidory
    • 60 ml oliwy
    • 50 ml wina białego wytrawnego
    • sok z 1/2 cytryny
    • ser typu grana padano
    • 3–4 gałązki bazylii
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól i pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do miski kuchennej wsyp semolinę lub mąkę krupczatkę i wbij ostrożnie jajka oraz żółtka. Lekko wymieszaj i dosyp soli. Zacznij wyrabiać ciasto makaronowe ręcznie lub w mikserze z hakiem.

Podczas wyrabiania dolewaj powoli oliwę i nadal ugniataj ciasto. Jeśli trzeba, dolej odrobinę wody, gdy ciasto się nie klei lub dosyp jeszcze mąki, gdy jest za luźne. Pamiętaj, by ciasto makaronowe odchodziło od ręki i się nie lepiło. Gotowe ciasto jest dosyć sztywne i pod naciskiem sprężynuje. 

Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 2–3 milimetrów i wytnij małe kółeczka za pomocą np. kieliszka. Każdy krążek owiń o kciuk i ściągnij za pomocą palca wskazującego. Powstanie małe makaronowe uszko (stąd nazwa orecchiette).  

W garnku wstaw osoloną wodę do gotowania makaronu. Wkładaj uszka do wrzątku i gotuj, aż wypłyną, a potem jeszcze przez 2–3 minuty. Świeży makaron gotuje się znacznie krócej od suchego. Odcedź makaron na sicie i przelej zimną wodą. Możesz jeszcze pokropić oliwą, aby uszka się nie pokleiły. 

Kalarepkę umyj, odetnij liście i obierz bulwy. Pokrój je na kawałki wielkości makaronu. Środkowe liście pokrój w kawałki podobnej wielkości co kalarepka. Cebulkę i czosnek obierz, następnie pokrój w paseczki. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki. Przełóż na porcelanową formę do pieczenia i posyp cebulką z czosnkiem i polej całość oliwą.  

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200˚C i wstaw pomidory do pieczenia na ok. 10–15 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby równo się opiekły. Miękkie i lekko skarmelizowane pomidory przełóż na półmisek i dodaj poszarpane liście bazylii oraz natki pietruszki. Całość wymieszaj. Przypraw jeszcze solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Na patelni rozgrzej resztę oliwy i podduś listki kalarepki. Wlej wino białe i jeszcze gotuj, aż alkohol odparuje. Dodaj pieczone pomidory z ziołami i makaron. Wymieszaj wszystko razem. Jeśli pasta jest za sucha, dolej niewielką ilość wody. Przypraw danie do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Przełóż na półmisek lub głęboki talerz. Na koniec posyp płatkami sera i natychmiast podawaj do stołu.


Komentarze