Orientalna sałatka z ananasem, pieczoną na ruszcie piersią z kurczaka i kolendrą

Orientalna sałatka z ananasem, pieczoną na ruszcie piersią z kurczaka i kolendrą

  • 00:40
  • 4 porcje
  • 264 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 duży ananas
    • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
    • świeżo wyciśnięty sok z 2 limetek
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • kilkanaście kropel sosu tabasco
    • pęczek natki kolendry
    • szczypta cukru
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Filet z kurczaka dzielimy na dwie części, wkładamy do miski. Dodajemy pokrojony w kawałki czosnek, sos sojowy i olej słonecznikowy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

2

Ananasa obieramy i kroimy w kostkę, jeśli ananas jest soczysty, zbieramy do naczynia sok wypływający w trakcie obierania. Przekładamy kostki ananasa na półmisek i dokładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

3

Do miseczki wyciskamy sok z dwóch limetek, dodajemy sok z ananasa, jeśli uda się go pozyskać, odrobinę cukru i soli, mieszamy, by sól i cukier się rozpuściły. Doprawiamy tabasco, dodajemy olej sezamowy, mieszamy.

4

Kurczaka wyjmujemy z marynaty, zdejmujemy z niego kawałki czosnku, pieczemy na grillu (ew. w piekarniku lub smażymy na patelni grillowej) tak, by był zrumieniony z zewnątrz i soczysty w środku.

5

Upieczonego kroimy w plasterki, układamy na półmisku, całość polewamy sosem, przybieramy listkami kolendry i podajemy.


Komentarze