Orientalne klopsiki na patyku z ryżem

Orientalne klopsiki na patyku z ryżem

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • wieprzowina mielona (np. z łopatki)
    • 1 mała cebula
    • 1 czerwona papryka
    • 1 jajko
    • 1 kajzerka
    • ryż Basmati
    • oliwa z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • puszka pomidorów bez skórki
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • słodka papryka
    • ostra papryka
    • curry
    • kurkuma
    • imbir
    • majeranek
    • ser żółty
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj klopsiki: do miski włóż mięso mielone, drobno posiekaną cebulę i paprykę. Wbij jajko i dodaj namoczoną wcześniej w wodzie kajzerkę. Dodaj sól, pieprz i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj małe klopsiki, które nadziej na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz 15-20 minut w temperaturze 180°. W międzyczasie ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu.

Przygotuj sos: do garnka wlej oliwę i ok. 1 minutę podsmażaj na niej wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Gotuj do momentu, aż woda wyparuje, a sos zgęstnieje. Następnie włóż do sosu upieczone szaszłyki i duś ok. 5 minut. Na talerzu posyp odrobiną żółtego sera, podawaj z ryżem.


Komentarze