Orientalne polędwiczki

Orientalne polędwiczki

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 polędwiczki z indyka pokrojone w paski
    • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
    • 1/2 łyżeczki startego imbiru
    • 2 rozgniecione ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki chilli
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • oliwa do smażenia

    Sos:

    • 2 łyżki oleju
    • 1/2 łyżeczki startego imbiru
    • 2 rozgniecione ząbki czosnku
    • 1 duża posiekana cebula
    • 2 pokrojone pomidory
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
    • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry i kurkumy
    • 1/4 szkl. kwaśnej śmietany
    • cukier do smaku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj marynatę: do naczynia wlej jogurt, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Polędwiczki polej gęstą marynatą i znów wymieszaj, aby pokryła wszystkie kawałki. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na 30 minut. 

Teraz przygotuj sos. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmaż na rumiano. Wrzuć kawałki mięsa z marynaty, a pod koniec smażenia imbir i czosnek, po czym dodaj pokrojone, bez skórki, pomidory i gotuj ok. 5 minut. Przypraw kminkiem, kolendrą, solą i pieprzem. Wlej śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilkę. 

Danie podaj z ryżem oraz dowolną sałatką, np. grecką (bez fety).


Komentarze