Orzechowa pascha wielkanocna z brzoskwiniami i morelowo-bananowym musem

Orzechowa pascha wielkanocna z brzoskwiniami i morelowo-bananowym musem

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • ​100 g sera twarogowego tłustego
    • 100 g miodu
    • 70 g masła
    • 3 żółtka
    • 20 g cukru waniliowego
    • 250 ml śmietanki 30%
    • 1 plaster cytryny
    • 50 g orzechów włoskich
    • 30 g migdałów obranych
    • 50 g rodzynek
    • 10 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Mus:

    • 400 g brzoskwiń w syropie
    • 40 g dżemu morelowego
    • 200 g bananów
    • 100 ml jogurtu naturalnego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Orzechy włoskie, migdały oraz rodzynki smaż we wrzątku. Odsącz, następnie orzechy wraz z migdałami lekko przesiekaj. Część bakalii zostaw do dekoracji.

Wstaw rondelek z wodą do gotowania. Przygotuj miskę (ok. 1,5 l pojemności) pasującą do średnicy garnka. Żółtka przełóż do miski, dodaj miód i cukier waniliowy, a następnie zacznij ubijać nad parą na puszystą pianę. Kiedy żółtka mocno zgęstnieją, dodaj kawałki masła i zdejmij miskę znad garnka. Dodaj twaróg i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj rodzynki, orzechy, skórkę z cytryny otartą oraz kandyzowaną PORADA KONTEKSTOWA - KANDYZOWANIE skórkę z pomarańczy. Masę na czas ubijania śmietany wstaw do lodówki, aby lekko przestygła.

W tym czasie ubij śmietankę na puszty krem. Ubitą dodaj partiami do masy i lekko wymieszaj. Porcelanową misę wyłóż gazą kuchenną lub bawełnianą szmatką, przełóż puszystą masę i przykryj wierzch. Paschę wstaw do lodówki na 6– 8 godzin (najlepiej jest na całą noc).

Przygotuj mus do paschy. W miseczce zmiksuj banany z dżemem morelowym, dodaj jogurt i wymieszaj. Połowę brzoskwiń zmiksuj na gładki sos. Dwie brzoskwinie odłóż do dekoracji, a resztę pokrój w kostkę i dodaj musu. Paschę wyjmij z lodówki i odwiń ze szmatki. Nakryj miskę półmiskiem lub talerzem i odwróć razem do góry dnem. Pascha wypadnie od razu na talerz. Zdejmij z wierzchu szmatkę i wykrój porcję paschy. Na talerz dekoracyjnie wylej mus bananowy i sos brzoskwiniowy, połóż paschę i udekoruj kawałkami brzoskwini, bakaliami oraz zieloną miętą.


Komentarze