Orzechowe placuszki

Orzechowe placuszki

  • 13:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 jajka
    • 85 g cukru
    • 60 g mąki
    • 50 g łuskanych orzechów laskowych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wbij jajka do miski i ubij lekko trzepaczką. Dodaj cukier i ubijaj, tak długo, aż kryształki staną się niewidoczne. Wsyp mąkę i wymieszaj z masą jajeczną. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na desce do krojenia posiekaj nożem orzechy. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Dwiema łyżeczkami nakładaj na blachę małe kuleczki. Kładź je daleko od siebie, tak żeby ciasteczka nie skleiły się podczas pieczenia. Wsuń blachę do piekarnika na środkowy poziom. Ciasteczka piecz do momentu, aż zrobią się jasnobrązowe – około 6-7 minut. Zdejmij placuszki łopatką. Kładź je na metalową kratkę, żeby ostygły. Po wystygnięciu przełóż do pudełka.


Komentarze