Orzechowiec

Orzechowiec

  • 01:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g masła
    • 3 jajka
    • 20 ml mleka
    • 50 ml płynnego miodu
    • 500 g mąki
    • 200 g cukru
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa orzechowa:

    • 300 g łuskanych orzechów włoskich
    • 100 g masła
    • 25 g cukru
    • 50 ml płynnego miodu

    Krem:

    • 2 op. budyniu śmietankowego
    • 600 ml mleka
    • 150 g masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wysyp na stolnicę, dodaj 200 g masła i posiekaj. Pozostałe składniki ciasta wymieszaj i dodaj do mąki z masłem. Wyrób gładkie ciasto, owiń je folią i schowaj na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotuj masę orzechową. Rozpuść w garnku masło, cukier i miód. Dodaj orzechy i gotuj jeszcze przez około 6–7 minut. Zestaw garnek z ognia i poczekaj, aż masa lekko przestygnie.

Nagrzej piekarnik do 190°. Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na trzy części. Rozwałkuj na placki wielkości ok. 25x30 cm. Najlepiej zrób to bezpośrednio w formach wyłożonych papierem do pieczenia. Na jeden z placków wyłóż masę orzechową. Wstaw placki do nagrzanego piekarnika na 10–12 minut. Upieczone wyciągnij z pieca i poczekaj, aż wystygną.

Przyrządź budyń, zmniejszając zalecany litr mleka do 600 ml. Poczekaj, aż całkowicie wystygnie. Masło utrzyj na puch mikserem. Cały czas miksując, dodaj po łyżce wystudzony budyń. Gotowym kremem przełóż wystudzone placki. Placek z masą orzechową powinien znaleźć się na wierzchu.


Komentarze