Orzechowiec

Orzechowiec

  • 02:30
  • 10 porcji
  • 620 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 600 g pszennej maki najlepszej jakości, uprzednio trzymanej w ciepłym miejscu
    • i przesianej
    • 60 g świeżych drożdży
    • 250-300 ml ciepłego mleka
    • 100 g miękkiego masła
    • 3 żółtka
    • 100 g cukru
    • 2 łyżki ciemnego, aromatycznego rumu
    • otarta skórka z jednej cytryny (wcześniej wyszorowanej)
    • szczypta soli
    • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia formy
    • cukier waniliowy do posypania gorącego ciasta

    Nadzienie:

    • 300 g zmielonych włoskich orzechów
    • 0,125 l gorącego mleka (pół szklanki)
    • 150 g cukru
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 30 g miękkiego masła
    • 3 łyżki gęstej śmietanki tortowej 30%
    • 2 żółtka
    • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
    • sztywna piana z 2 białek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Drożdże wkruszamy do dużego kubka lub miski, dodajemy dwie łyżki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.

2

 Dobrze rozcieramy masło z cukrem i żółtkami. Do ciepłego mleka dodajemy szczyptę soli, skórkę z cytryny i rum, wszystko powoli wlewamy do masła utartego z cukrem i żółtkami i mieszamy, aż całość się rozpuści.

3

Do dużej miski przesiewamy ogrzaną mąkę, dodajemy drożdżowy zaczyn oraz 3/4 mikstury mlecznej i wyrabiamy, aż ciasto gładko odchodzić będzie od ręki i miski. W razie potrzeby, gdyby było zbyt gęste, dolewamy w trakcie wyrabiania resztę mleka (zależy to od stopnia suchości mąki). Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno dwukrotnie zwiększyć swą objętość).

4

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: zmielone orzechy parzymy gorącym mlekiem, dodajemy cukier, bułkę tartą, masło, śmietankę, żółtka, cynamon i goździki, dokładnie mieszamy, ubijamy sztywną pianę z białek i całość delikatnie, acz dokładnie, łączymy.

5

Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość małego palca, równomiernie rozkładamy na nim nadzienie (zostawiając wszak wolne końce, by się lepiej zwijało) i całość zwijamy tak jak klasyczny makowiec. Przekładamy do formy ostatnim zwinięciem w dół (najlepiej użyć formy na babkę drożdżową, z tzw. kominkiem w środku, albo jakiejkolwiek, byle z ciasta uformować koło, zbliżając oba końce do siebie), uprzednio smarując formę tłuszczem i oprószając bułką tartą. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by jeszcze podrosło.

Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC i pieczemy ok. 1 godz. Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni, przykrywamy go papierem Do pieczenia lub aluminiową folią. Gorące ciasto od razu wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem waniliowym, przykrywamy ściereczką i czekamy do całkowitego ostygnięcia. Podajemy.


Komentarze