Orzechy w karmelu

Orzechy w karmelu

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g orzechów laskowych
    • 100 g cukru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do 180°. Orzechy wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika.

Kiedy skórka na orzechach zacznie w widoczny sposób się łuszczyć, wyciągnij orzechy z piekarnika i wysyp na czystą ściereczkę. Zawiń ciepłe orzechy w ściereczkę i turlając i pocierając zawiniątko, złuszcz do końca skórkę z orzechów.

Pozbawione skórki orzechy ułóż w silikonowych foremkach do pieczenia.

Cukier i cukier waniliowy wysyp na patelnię. Dolej łyżkę wody i mieszając od czasu do czasu, rozpuść cukier na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, przestań mieszać go łyżką. Smaż cukier, mieszając co jakiś czas patelnią, aż nabierze złocistej barwy.

Nie czekając dłużej, zalej karmelem uprażone orzechy. Orzechy powinny stygnąć powoli w temperaturze pokojowej w przeciwnym razie karmel „spoci” się i zmięknie. Wystudzone orzechy przechowuj w szczelnym suchym opakowaniu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze