Orzeszki w karmelu

Orzeszki w karmelu

  • 00:25
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 szklanka cukru (najlepiej trzcinowego)
    • ½ szklanki miodu
    • 1 i ¾ szklanki orzeszków ziemnych (nie solonych)
    • 1 łyżka margaryny
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do garnuszka wsyp cukier i wlej miód, a następnie podgrzewaj na średnim ogniu przez 20 min. Całość stale mieszaj drewnianą łyżką, aby masa się nie przypaliła (dzięki mieszaniu masa stanie się też bardziej puszysta). Następnie zdejmij z ognia, dodaj margarynę i sodę oczyszczoną. Do tak przygotowanej kleistej masy, stale mieszając, dodaj orzeszki.

Wysmaruj tłuszczem blachę i wlej do niej masę. Kiedy masa ostygnie podziel ją na kawałki. Przechowuj w szczelnym pojemniku.


Komentarze