Orzeźwiająca, chłodna zupa z zielonych ogórków z jabłkiem i awokado

Orzeźwiająca, chłodna zupa z zielonych ogórków z jabłkiem i awokado

  • 00:10
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g ogórków
    • 1 awokado (dojrzałe, miękkie)
    • 1 jabłko
    • 1/2 cytryny
    • 1/3 pęczka kolendry
    • 30 ml oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ogórki obierz i przekrój na pół, wydrąż łyżeczką gniazda nasienne, gdyż mają najwięcej wody. Pokrój ogórki na kawałki wielkości ok. 3-4 cm. Do miski przełóż ogórki, obierz awokado ze skórki i pokrój na kawałki, odłóż kilka sztuk do dekoracji, a resztę dodaj do ogórków. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do miski. Od razu skrop sokiem z cytryny, aby jabłko i awokado nie ściemniało. Całość przypraw lekko solą i pieprzem oraz szczyptą cukru, dodaj kilka listków kolendry i wlej oliwę. Wszystko zmiksuj kuchennym blenderem na gładki krem.

Wstaw do lodówki, aby zupa się dobrze schłodziła. Na talerz wlej porcję ok. 200 ml chłodnika i udekoruj pokrojonym drobno ogórkiem i jabłkiem oraz kawałkami awokado. Dodatkowo połóż kilka listków kolendry oraz kawałki cytryny.


Komentarze