Ośmiornice z grilla

Ośmiornice z grilla

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 360 g ośmiorniczek baby
    • cytryna do skrapiania
    • 1 bagietka
    • przyprawy: świeżo zmielony czarny pieprz, oregano

    Marynata:

    • 150 ml oliwy z oliwek
    • 50 ml octu balsamicznego
    • 30 ml białego wina
    • 30 ml soku z cytryny
    • 2 ząbki czosnku (zgniecione)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ośmiorniczki, większe możesz pokroić na kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie zalej nią ośmiorniczki, przykryj je szczelnie i odstaw na całą noc do lodówki.  

Rozgrzej mocno grill, a następnie wrzuć na ruszt ośmiorniczki i smaż je ok. 5 min (mniejsze kawałki nie dłużej niż 3 min), często obracając. Większe kawałki lub całą ośmiorniczkę nakłuwaj widelcem podczas smażenia. Przed podaniem skrop ośmiorniczki cytryną oraz oprósz oregano i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z pieczywem z grilla.


Komentarze