Ośmiorniczki pieczone z ziemniakami

Ośmiorniczki pieczone z ziemniakami

  • 01:10
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 350 g ośmiorniczek baby
    • 3 duże ziemniaki
    • 1 cebula
    • 2 gałązki świeżego rozmarynu 
    • ok. pół szklanki oliwy z oliwek
    • 1 kieliszek wytrawnego białego wina
    • 4 ząbki czosnku
    • przyprawy: świeżo zmielony kolorowy pieprz, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ośmiorniczki. Do wrzącej wody włóż obrane ziemniaki i gotuj je przez 15 min. Następnie odcedź ziemniaki, przestudź je i pokrój w plastry. Do naczynia do zapiekania wlej oliwę z oliwek, włóż ośmiornice, obłóż je pokrojoną w plastry cebulą i ziemniakami. Posyp całość solą i listkami rozmarynu, przykryj folią aluminiową i piecz przez ok. 30 min. Po tym czasie odchyl folię i całość polej winem, posyp pieprzem oraz posiekanym czosnkiem i zapiekaj jeszcze przez ok. 15 min. Ośmiorniczki pokrój na mniejsze kawałeczki, wyłóż na talerz i podawaj z ziemniakami i cebulą oraz gałązkami świeżego rozmarynu lub posypane pietruszką.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze