Ośmiorniczki w winie z pomidorami

Ośmiorniczki w winie z pomidorami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g ośmiorniczek
    • 50 ml wina czerwonego wytrawnego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 2-3 pomidory malinowe lub 1/2 puszki pomidorów bez skóry
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 listek laurowy
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ośmiorniczki i pokrój na kawałki. Na patelni dobrze rozgrzej oliwę i wrzuć ośmiorniczki, podsmaż (ok. 3 min), aby puściły sok i zmieniły kolor na szkarłatny. Ośmiorniczki odcedź, a patelnię umyj. 

Na patelni ponownie rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę pokrojoną w plastry, drobno posiekany czosnek i pokruszony liść laurowy. Podsmaż na wolnym ogniu (ok. 10 min). Dodaj ośmiorniczki. Pomidory obierz, oczyść z nasion, pokrój w kostkę i wraz z koncentratem dodaj do podsmażonych warzyw na patelni. Całość przypraw solą i pieprzem. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE  ok. 15 min. Stopniowo dolewaj wino, aby wyparowało podczas gotowania. Duś pomidory wraz z ośmiorniczkami w winie na wolnym ogniu ok. 35 min. Owoce morza podawaj z pieczywem.


Komentarze