Ostre casserole z kalafiorem

Ostre casserole z kalafiorem

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 główki średniego kalafiora
    • 1filet z kurczaka
    • 1 duża cebula
    • 1 papryczka chilli
    • 60 ml koncentratu pomidorowego rozcieńczonego w 2 szkl. gorącej wody
    • 2 liście laurowe
    • 100 ml wina białego
    • 4 ziela angielskiego
    • 47 ml oliwy do smażenia
    • sok z 1/2 cytryny
    • przyprawy: sól, cynamon, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż go chwilę na rozgrzanej oliwie, zdejmij i odłóż na talerz. Na tę samą patelnię z oliwą wrzuć pokrojoną w plastry cebulę i smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę papryczkę chilli i podsmaż minutę, po czym wrzuć z powrotem kurczaka. Całość polej sokiem z cytryny i winem, smaż ok. 3 min.

Kalafiora umyj i podziel na różyczki, wrzuć na patelnię, zalej rozcieńczonym koncentratem, dodaj liść laurowy, ziele oraz cynamon. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Duś ok. 1 godziny pod przykryciem, pod koniec możesz włożyć do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 15 min. Podawaj z ryżem.


Komentarze