Owoce morza w curry z bananami

Owoce morza w curry z bananami

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g mieszanki owoców morza
    • 2 banany
    • 3 łyżeczki curry w proszku
    • sok z 1 cytryny
    • 125 ml mleka
    • 2 łyżki masła
    • 2 cebule drobno posiekane
    • 1 marchewka
    • 100 g brokułów
    • 100 g fasolki szparagowej (mrożonej)
    • pietruszka do dekoracji
    • 1 liść laurowy
    • szczypta papryki w proszku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Owoce morza, zamocz na 2 minuty w gorącej wodzie, wyjmij z worka i przełóż do naczynia. Skrop sokiem z cytryny, posyp curry, solą i papryką. Odstaw na ok. 15 min.

Cebulę i ugotowane mrożone warzywa przesmaż na maśle na średnim ogniu przez ok. 5 min. Zalej mlekiem, dodaj liść laurowy, sól i pieprz, gotuj ok. 5 min. Do warzyw dodaj 1 i 1/2 obranego, pokrojonego w plastry banana i duś jeszcze przez ok. 10 min. Wyjmij listek laurowy. Pod koniec dodaj owoce morza i gotuj jeszcze ok. 1 min, dodając 1 łyżkę cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z ryżem lub samodzielnie z pokrojonymi świeżymi plastrami banana. Udekoruj pietruszką.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze