Owocowy raj

Owocowy raj

  • 01:05
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 6 jajek
    • niepełna szklanka cukru
    • 1,5 maki tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • margaryna do posmarowania
    • bułka tarta

    Bita śmietana:

    • 6 buteleczek śmietany kremówki 30%
    • 7 żel-fiksów
    • cukier waniliowy

    Dodatkowo:

    • 4-5 łyżek dżemu z owoców leśnych lub czarnej porzeczki
    • poncz do nasączania
    • owoce do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jajka z cukrem ubijamy 10–15 minut na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Wlewamy do dużej tortownicy, pieczemy w temp. 200 stopni. Studzimy i przekrawamy na 3 krążki.

Spód i środkowy krążek nasączamy naparem z herbaty lub alkoholem.

Śmietanę z cukrem i żel- fiksami miksujemy. Spód tortu smarujemy dżemem, wykładamy część bitej śmietany, przykrywamy drugim krążkiem. Nakładamy warstwę bitej śmietany i przykrywamy kolejnym krążkiem. Wierzch i boki smarujemy bitą śmietaną.

Dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki.


Komentarze