Ozdobny wianuszek wielkanocny

Ozdobny wianuszek wielkanocny

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Zaczyn:

    • 25 g drożdży
    • 1 łyżka cukru
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1 łyżka mąki

    Ciasto:

    • 1 szklanka mąki
    • 1 jajko
    • 1/4 kostki masła
    • 1 łyżka masła do natłuszczenia blachy
    • szczypta soli

    Dekoracja:

    • mazaki cukrowe
    • ewentualnie: lukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z ciepłym mlekiem i łyżką mąki, a następnie odstaw do wyrośnięcia.

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej przez sitko do miski, wlej zaczyn, dodaj jako, szczyptę soli i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Kiedy ciasto będzie łatwo odchodzić od dłoni, odstaw je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Z wyrośniętego ciasta oderwij i odłóż niewielki kawałek na przygotowanie dekoracji w kształcie listków. Pozostałe ciasto podziel na dwie części, a następnie z każdej uformuj wałek długości ok. 25–30 cm. Z wałków spleć wianuszek. Połóż wieniec na natłuszczony papier do pieczenia i pozostaw ponownie do wyrośnięcia.

Odłożone wcześniej ciasto rozwałkuj cienko i wytnij w nim kilka listków. Posmaruj spód wianuszka białkiem, podoklejaj do spodu wianuszka listki z ciasta i pozostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200° przez ok. 30 min.

Gotowy, wystudzony wianuszek możesz udekorować baziami, bukszpanem i kolorowymi pisankami. Wieniec możesz także polukrować i posypać makiem lub sezamem, a listki obrysować mazakami cukrowymi.


Komentarze