Ozdoby do tortów z masy cukrowej

Ozdoby do tortów z masy cukrowej

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g cukru pudru
    • 2 łyżeczki glukozy
    • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
    • 25 ml gorącej wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W gorącej wodzie dokładnie rozpuść żelatynę, a następnie dodaj glukozę. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu.

2

Z połowy cukru pudru usyp stożek. Następnie dolej do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą i wymieszaj.

3

Rozpocznij wyrabianie, zagniatając masę palcami i dosypując, w razie potrzeby małymi partiami, pozostały cukier. Gotowa masa powinna być elastyczna i nie powinna przyklejać się do rąk.

4

Z gotowej masy odkrój mniejszy kawałek; pozostałą część zawiń w folię spożywczą, aby nie wyschła. Odcięty kawałek wałkuj na grubość 2-3 mm. Następnie z masy wycinaj małym kieliszkiem kółka, a nożem małe listki.

5

Z kawałka masy wielkości orzecha laskowego ulep „łezkę” i nabij ją na drewniany patyczek – ułatwi on późniejsze suszenie ozdoby. Kilkoma szczypnięciami rozpłaszcz czubek łezki.

6

Z kawałka masy wielkości orzecha laskowego ulep „łezkę” i nabij ją na drewniany patyczek – ułatwi on późniejsze suszenie ozdoby. Kilkoma szczypnięciami rozpłaszcz czubek łezki.

7

Pojedynczo formuj płatki, owijając wokół łezki kółka wycięte z masy. Ściskaj płatek u nasady, dolepiając go do środkowej części ozdoby. Górna część płatka podczas przylepiania powinna być lekko wywinięta na zewnątrz. W ten sam sposób przyklej dowolną ilość płatków.

8

Na krawędzi wyciętych listków, za pomocą czubka nożyka, zrób niewielkie karby, po czym rozłóż je na odwróconych do góry brzuszkami łyżkach i czekaj aż wyschną.

9

Gotowe kwiaty mogą posłużyć jako ozdoba eleganckiego tortu lub stołu.


Komentarze