Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg ozorków wieprzowych
    • natka pietruszki
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 100 ml śmietany słodkiej
    • 1 l bulionu warzywnego
    • 100 g chrzanu
    • sok z ½ cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ozorki umyj i ugotuj w wywarze warzywnym do miękkości, dodając liść laurowy, ziele angielskie i sól. Po ugotowaniu z jeszcze ciepłych języków zdejmij skórę;odetnij tłuszcz. Ozorki pokrój w plastry o grubości 1 centymetra. Przygotuj sos: odlej 250 ml wywaru, w którym gotowały się ozorki. Dodaj chrzan i śmietanę. Gotuj przez 10 min. Gdy sos zacznie gęstnieć wrzuć pokrojone w kostkę jajka, posiekaną natkę i sok z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem.Pokrojone ozorki polewaj przygotowanym sosem.


Komentarze