Pączki

Pączki

  • 05:00
  • 1 porcja
  • Trudny

Składniki

    • 1 kg mąki
    • 8 – 10 jaj
    • 200 g masła
    • 100 g świeżych drożdży
    • ok. 0,5 l mleka
    • 150 – 200 g cukru
    • ok. 0,5 kg marmolady (twardej!)
    • ok. 1 kg cukru pudru
    • zapach cytrynowy
    • ok. 2 l oleju do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mleko podgrzać do temperatury pokojowej i dodać 1-2 łyżki cukru. Drożdże pokruszyć do mleka. Zamieszać wszystko łyżką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15–20 minut. Masło (nie margarynę!!!) rozpuścić i schłodzić do temperatury pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Drożdże, żółtka z cukrem, masło i mąkę połączyć razem. Ciasto zagniatamy ręką w dużej misce. Jak ciasto jest za gęste, dolewamy ciepłego mleka, jak za rzadkie, dosypujemy mąki.

Ciasto wyrabiamy około 30 min tak, żeby zaczęło odchodzić od ręki. Odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięci zaczynamy formować małe pączuszki. Bierzemy mniej więcej dużą czubatą łyżkę ciasta, formujemy placuszek. Na środek kładziemy mniej więcej kostkę marmolady. Zawijamy brzegi ciasta w coś rodzaju woreczka. Taką kulkę kładziemy na posypanej mąką desce i zostawiamy do wyrośnięcia. Pączki układamy mniej więcej w 2 cm odstępach. Małe pączuszki zwiększają swoją objętość mniej więcej 2-3 krotnie.

W żeliwnym garnku rozgrzewamy 1 l oleju. Na garnek średnicy około 25–30 cm wrzucamy 4 pączki. Smażymy najpierw z jednej strony, a potem przekręcamy na drugą stronę.

Lukier: 4 białka ucieramy z cukrem pudrem i zapachem cytrynowym. Dosypujemy w czasie ucierania cukier, tak żeby lukier zrobił się prawie biały. Takim lukrem smarujemy jeszcze ciepłe pączki.


Komentarze