Pączki kreolskie

Pączki kreolskie

  • 00:40
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    • 1 jajko
    • 7 g drożdży instant
    • 460 g mąki pszennej
    • 60 g cukru drobnego do wypieków
    • 30 ml oleju
    • 190 ml ciepłej wody
    • 1/2 łyżeczki soli

    Dodatkowo:

    • 600 ml oleju do smażenia
    • cukier puder
    • płynny miód
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę przesiej z drożdżami. Dodaj mleko, cukier, sól, jajko i wodę. Zacznij wyrabiać ciasto, po chwili dodaj olej.

2

Wyrób gładkie ciasto i włóż je do wysmarowanej olejem miski. Miskę owiń ciasno folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 8 godzin.

3

Po schłodzeniu wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość 4 mm. Rozwałkowane ciasto pokrój na prostokąty (4x6 cm). Pokrojone ciasto przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.

4

Olej do smażenia rozgrzej w głębokiej patelni do 180° (to najlepsza temperatura do smażenia pączków). Wyrośnięte kawałki ciasta kładź na rozgrzany olej i smaż na złoto z obu stron. Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku. Następnie posyp je lekko cukrem pudrem i miodem.


Komentarze