Pączki parzone

Pączki parzone

  • 01:00
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1/2 kg mąki
    • 1 szkl. cukru
    • 1/2 kostki masła
    • 6 żółtek
    • 1 szkl. mleka
    • 30 g drożdży
    • 1 op. cukru waniliowego

    Lukier:

    • aromat rumowy lub 20 ml rumu
    • 1 szkl. cukru
    • 1/2 szkl. gorącej wody
    • sok z 1/2 cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj zaczyn: drożdże rozpuść w 1/2 szklanki ciepłego mleka z cukrem waniliowym i 2 łyżkami mąki. Całość pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Przygotuj ciasto: pozostałe mleko, tłuszcz, wodę i sól doprowadź w garnuszku do wrzenia, po czym, ciągle mieszając, dodawaj resztę mąki. Całość gotuj przez ok. 6 minut nie przestając mieszać, tak aby nastąpiło dobre zaparzenie mąki, wówczas mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki.
Gotową masę przełóż do miski, następnie przestudź i zmiksuj z żółtkami oraz zaczynem.
Z ciasta formuj pączki, po czym odkładaj je na pergaminie posypanym mąką. Pozostaw na 30 min, aby ponownie urosły. Po tym czasie usmaż je na gorącym oleju.

Przygotuj lukier: cukier zagotuj z wodą, odstaw i miksuj aż zbieleje. Dodaj sok z cytryny, aromat rumowy – wszystko wymieszaj i rozrzedź kilkoma łyżkami gorącej wody. Gotowym lukrem polej usmażone pączki.


Komentarze