Pączki serowe

Pączki serowe

  • 00:30
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​200 g serka mascarpone
    • 1 jajko
    • 25 g drobnych rodzynek
    • 70 g mąki
    • 20 ml rumu
    • 35 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 750 ml oleju do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rodzynki zalej rumem i odstaw. Oddziel żółtko od białka. Do serka dodaj żółtko, obydwa rodzaje cukru i utrzyj na gładką masę.

2

Do białka dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Odsącz rodzynki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy serowej razem z rodzynkami. Następnie łyżką wymieszaj masę serową z pianą z białek.

3

Do garnka wlej olej i rozgrzej do ok. 140°C. Przy pomocy dwóch łyżek uformuj niewielkie porcje ciasta, wkładając je od razu na rozgrzany olej. W czasie smażenia obracaj pączki.

4

Usmażone brązowe pączki wyłóż na ręcznik papierowy lub serwetki. Nadmiar oleju wsiąknie w papier i pączki zachowają dłużej świeżość. Przed podaniem oprósz pączki cukrem pudrem.


Komentarze