Pączki tyrolskie z serem

Pączki tyrolskie z serem

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g sera białego tłustego lub ulubionej konfitury
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 500 g mąki
    • 150 g masła
    • 150 g mleka
    • 50 g bułki tartej
    • ok. 2–3 szklanki oleju do smażenia
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mleko podgrzej w garnku i roztop w nim masło. Następnie przelej zawartość garnka do miski, dodaj mąkę, sól i wymieszaj całość łyżką, po czym zagnieć rękami na zwarte, gładkie ciasto.
Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na 30 min do lodówki.

Po pół godzinie schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i pokrój na kwadraty o bokach 10x10 cm. Ser biały zmiel lub zmiksuj blenderem, dodaj cukier waniliowy, bułkę tartą i wymieszaj. Zamiast sera możesz dodać ulubioną konfiturę.
Gotowe nadzienie kładź łyżką na środek kwadratu z ciasta i składaj po przekątnej tak, aby powstały trójkąty, brzegi dobrze zlep (przygniatając np. widelcem).

W garnku rozgrzej olej i smaż każdego pączka na złoto z każdej strony. Usmażone osącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj na ciepło.


Komentarze