Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 200 g mąki
    • 100 g masła
    • 4 jajka
    • szczypta soli
    • 1/2 szkl. wody

    Lukier:

    • 200 g cukru pudru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2-3 łyżki gorącej wody

    Dodatkowo:

    • olej do smażenia
    • pergamin
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: do garnuszka wlej odmierzoną ilość wody i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj masło i sól – wszystko mieszaj aż się roztopi. Zmniejsz ogień i jednym ruchem wsyp przesianą mąkę. Ciasto gotuj do momentu aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od garnuszka. Gotowe ostudź. Następnie miksując, dodawaj do ciasta po jednym jajku.

Z pergaminu wytnij kwadraty i posmaruj olejem. Na każdy z nich wyciśnij szprycą cukierniczą kółko o średnicy 7-8 cm. Następnie na rozgrzanym oleju zatapiaj papier wraz z pączkiem. Po chwili papier usuń i smaż pączki przez 5 minut z każdej strony na złocisty kolor.
Gotowe wyjmij z oleju i osącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Gotowym lukrem posmaruj wystudzone pączki.


Komentarze

  • 2015-02-12 Kasia ze Smacznej Strony

    My też uwielbiamy pączki wiedeńskie :-)

  • 2015-02-11 ulka

    Paczki wiedenskie z ciasta karpatkowego ,smarzylam sa pyszne :)