Pączki włoskie z migdałami

Pączki włoskie z migdałami

  • 01:15
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1/2 kg mąki
    • 100 g cukru
    • 100 g masła
    • 8 żółtek
    • 1 szkl. mleka
    • 40 g drożdży
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 2 łyżki spirytusu
    • aromat rumowy

    Nadzienie marcepanowe:

    • 100 g migdałów
    • 2 białka
    • 100 g cukru pudru

    Sos:

    • 1 szkl. białego wytrawnego wina
    • 1/2 szkl. wody
    • 3 jaja
    • 100 g cukru

    Dodatkowo:

    • olej do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: do miski wsyp 1/2 szklanki mąki, a następnie ciągle mieszając, dolewaj powoli 1/2 szklanki gorącego mleka. Drożdże rozrób z pozostałym ciepłym mlekiem i połącz z zaparzoną mąką oraz resztą odmierzonej mąki. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodaj do mąki – wszystko wymieszaj. Następnie dodaj spirytus, rozpuszczone masło i aromat, a potem starannie wyrób ciasto i znowu odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 min.

Przygotuj nadzienie: aby obrać migdały ze skórki, zalej je gorącą wodą. Możesz zetrzeć je również ze skórką na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj do migdałów cukier puder i ubitą na sztywno pianę z białek. Dokładnie wymieszaj.

Z wyrośniętego ciasta formuj pączki: rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2,5 cm i wykrawaj szklanką krążki. W środek krążka kładź masę marcepanową i dokładnie zlepiaj ciasto. Układaj pączki zwinięciem do dołu, najlepiej blisko kuchenki, by znów wyrosły.
Rozgrzej olej w garnku i smaż w gorącym tłuszczu. Pamiętaj, by pączki w czasie smażenia nie stykały się ze sobą.

Przygotuj sos: wszystkie składniki sosu włóż do garnuszka i na wolnym ogniu lub na parze ubijaj tak długo, aż sos zgęstnieje i spieni się. Odstaw garnuszek z ognia i ubijaj jeszcze 6 min. Gotowym gorącym sosem polej pączki. Podawaj na ciepło.


Komentarze