Pączki z dżemem

Pączki z dżemem

  • 02:05
  • 10 porcji
  • Trudny

Składniki

    Zaczyn:

    • 60 g drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/3 szkl. mleka
    • 2 łyżki mąki

    Ciasto:

    • 5 żółtek
    • 1 jajo
    • 1/3 szkl. cukru
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 3 szkl. mąki tortowej
    • 2/3 szkl. mleka
    • 80 g masła
    • 1 łyżka spirytusu lub octu
    • przyprawy: sól

    Dodatkowo:

    • 1/2 słoika gęstego dżemu na nadzienie
    • 1 kg smalcu do smażenia
    • cukier puder do posypania lub lukier biały
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z mlekiem i mąką, po czym odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przygotuj masę: do rondelka wbij żółtka i 1 jajko, a także cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Ciągle ubijając trzepaczką, podgrzewaj lekko na wolnym ogniu aż masa stanie się gęsta i nieco urośnie. Po tym czasie odstaw rondel z palnika i troszkę ochłodź masę, ciągle mieszając.

Przygotuj ciasto: do dużej miski przesiej mąkę i wlej letnie mleko – możesz je wcześniej wyjąć z lodówki lub lekko podgrzać. Następnie dodaj ubite żółtka z cukrem i zaczyn. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, po czym wyrób ciasto rękami. Dodaj stopiony letni tłuszcz, spirytus lub ocet i znowu dokładnie wyrób całość. Ciasto posyp mąką i odstaw w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godz.

Z wyrośniętego ciasta odrywaj po kawałku i formuj w palcach z niego placuszek o średnicy ok. 5 cm. Na jego środek nałóż łyżeczką dżem i zlep brzegi, formując kulkę. Możesz także rozwałkować wyrośnięte ciasto na grubość ok. 2 cm i wykrawać z niego szklanką krążki. Na środku każdego krążka nałóż nadzienie i zlepiaj boki. Pączki układaj na serwetce zlepieniem do dołu. Przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W rondlu rozgrzej tłuszcz – jeśli wrzucony kawałek ciasta zacznie od razu skwierczeć i nie przyklei się do dna, temperatura tłuszczu jest odpowiednia. W rondlu smaż po kilka pączków. Pączki powinny swobodnie pływać, nie powinny się dotykać. Zakryj rondelek pokrywką i smaż na wolnym ogniu aż spód pączków się zarumieni. Odwróć pączki na drugą stronę i dosmaż już w rondlu nie przykrytym.

Pączki wyjmij łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu z nich ociekł. Na koniec obsyp wszystkie cukrem pudrem.


Komentarze