Pączki ziemniaczane

Pączki ziemniaczane

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg mąki pszennej
    • 15 dag drożdży
    • 5 jajek (całych)
    • 125 dag margaryny
    • 1 szklanka śmietany
    • 75 dag ugotowanych ziemniaków
    • dżem lub marmolada
    • cukier puder
    • olej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciepłe ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Osobno rozpuszczamy margarynę, studzimy ją i wyrabiamy w niej drożdże. Gdy ziemniaki wystygną, dodajemy do nich wyrobione drożdże, mąkę, jajka, śmietanę, cukier. Wyrabiamy na puszystą masę. Wkładamy do środka dżem lub marmoladę, ręcznie albo szprycą do kremów.

Gotowe pączki smażymy na rozgrzanym oleju, po wyjęciu obtaczamy je w cukrze pudrze. Życzę smacznego.


Komentarze