Paella frutti di mare

Paella frutti di mare

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • szklanka ryżu
    • 2 szklanki bulionu
    • 300 g owoców morza (mogą być mrożone)
    • świeża czerwona papryka
    • pomidor
    • zielony groszek - świeży bądź pół torebki mrożonego
    • czarne oliwki
    • pęczek natki pietruszki
    • cebula
    • oliwa
    • przyprawy: papryka chilli, szafran lub kurkuma, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Na odrobinę podgrzanej na patelni oliwy wrzucam ryż, chwilę prażę, wlewam bulion, dodaję szafran lub kurkumę oraz łyżeczkę soli. Duszę ryż do sypkości.

Na drugiej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam posiekaną w paski cebulę. Chwilkę podsmażam. Dodaję owoce morza: najlepiej mieszankę mrożonych, krewetki, mule, kalmary, ośmiorniczki. Smażę i mieszam 3 minuty.

Do sosu dodaję posiekaną w kostkę paprykę i pomidory oraz groszek. Przyprawy do smaku: posiekany czosnek, kilka szczypt chilli, odrobinę soli. Duszę pod przykryciem. Kiedy ryż będzie prawie gotowy, a bulion odparowany – dodaję go do sosu.

Jeśli bulion nie odparował, należy odkryć patelnię i chwilę smażyć do odparowania. Wszystkie składniki mieszam, przykrywam i duszę jeszcze 3–5 min w zależności od miękkości ryżu. Całość posypuję dużą ilością posiekanej natki pietruszki.


Komentarze

Podobne przepisy