Paella - klasyka z Walencji

Paella - klasyka z Walencji

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g ryżu do paelli lub parabolicznego 
    • 1,2 kg całego kurczaka 
    • 300 g combru z królika bez kości 
    • 400 g mieszanki owoców morza 
    • 2 pomidory 
    • 100 ml oliwy 
    • 1/2 op. szafranu 
    • 1/2 łyżki papryki mielonej wędzonej 
    • 140 g kiełbaski chorizo 
    • 80 g groszku zielonego 
    • 2 ząbki czosnku 
    • 2 gałązki rozmarynu 
    • 50 g masła 
    • 4 gałązki natki pietruszki 
    • 2 cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso kurczaka pokrój na kawałki. Oddziel udka i pokrój osobno pałki i podudzia. Filety wykrój od kości i pokrój na dwie części. Resztę korpusu z kurczaka włóż do garnka i zalej ok. 2,5 l zimnej wody. Przypraw solą i dodaj czosnek. Wstaw do gotowania na wywar. Królicze combry zostaw w całości. 

Rozgrzej patelnię lub szeroki rondel. Obsmażaj mięso kurczaka na oliwie na wolnym ogniu ze wszystkich stron, aż się zezłoci. Przesuń mięso na brzegi patelni i wrzuć na środek pomidory. Smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar płynu. 

W tym czasie wsyp szafran do kubeczka i zalej niewielką ilością gotującego się wywaru. Wymieszaj wszystko na patelni i dodaj pasterki kiełbasy chorizo oraz wędzoną PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE paprykę. Wlej resztę wywaru drobiowego. Wrzuć rozmaryn, wszystko wymieszaj, spróbuj i dopraw solą do smaku.  

Całość doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień na mały. Gotuj przez ok. 30 minut. Jeżeli płyn za bardzo odparuje, uzupełnij gorącą wodą. Dodaj ryż i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mieszankę owoców morza i przykryj całość na ok. 20 minut. Nie trzeba mieszać paelli, dzięki temu powstanie na spodzie charakterystyczna chrupiąca skórka. Pod koniec gotowania zdejmij paellię z ognia i odstaw na 5 minut do przesuszenia. 

Przed podaniem dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki. Do dekoracji użyj połówki cytryn – przydadzą się do skropienia dania przed jedzeniem.


Komentarze