Pająki z ciasta francuskiego

Pająki z ciasta francuskiego

  • 00:45
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. ciasta francuskiego
    • 30 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 20 g maku
    • 20 g sezamu
    • 30 g suszonych pomidorów
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ciasto francuskie rozwiń na pergaminie i przysyp mąką pszenna. Następnie lekko rozwałkuj. Używając radełka lub noża kuchennego, wytnij paski grubości 0,5 cm. Przekrój każdy pasek na dwa mniejsze kawałki i lekko skręć. Roztrzep jajko i pędzelkiem posmaruj paski ciasta.

Mak przesyp do miseczki. Końcówki ciasta obsyp makiem. Nałóż na siebie na krzyż paski ciasta i podwiń końce do góry. Z pergaminu przygotuje papierowe kulki o średnicy ok. 3 cm. Rozłóż kulki na blasze. Na każdą kulkę papieru nałóż zakręcone na krzyż ciasto.

Pająki posyp dodatkowo sezamem, a na dwie „nogi” pająka wbij kawałki suszonych pomidorów na wzór oczu. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Wstaw pająki do pieczenia na ok. 10–12 minut. Upieczone zrumienione pająki przełóż na półmisek.


Komentarze