Pałki kurczaka na ostro z duszonymi warzywami i ryżem jaśminowym

Pałki kurczaka na ostro z duszonymi warzywami i ryżem jaśminowym

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4–5 średnich ziemniaków Tesco (odmiana Agata)
    • 1/2 kg ryżu jaśminowego Tesco
    • 1 główka czosnku
    • 1/2 kg pomidorów
    • 1 passata pomidorowa
    • 6–8 podudzi kurczaka
    • 1 duża cebula
    • 1 cukinia
    • 2 kostki rosołowe drobiowe
    • 1 łyżka masła
    • 1 świeża papryczka chilli
    • 1 cytryna
    • 3 łyżki oliwy
    • kolendra w doniczce Tesco lub natka pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros, przyprawa chilli  
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pałki kurczaka obierz ze skóry (najlepsze do tego są nożyce kuchenne, ale można też to zrobić za pomocą ostrego, niedużego noża). Posyp je przyprawą gyros, chilli, solą, pieprzem, polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Całość wymieszaj i odstaw. 

Ziemniaki opłucz, obierz i pokrój w plasterki. Cukinię umyj i pokrój w plasterki o podobnej grubości. Cebulę obierz i pokrój w grube piórka. Czosnek obierz i pozostaw całe ząbki. Pomidory pokrój w grubą kostkę. Możesz je sparzyć i obrać ze skórki lub pozostawić nieobrane. 

W dużym garnku na 2 łyżkach oliwy podsmaż cebulkę, po chwili dodaj ziemniaki i cukinię. Wymieszaj, dodaj pomidory oraz passatę i zagotuj. Dodaj ząbki czosnku. W szklance wody rozpuść 2 kostki rosołowe i dodaj do garnka. Przypraw 2 łyżeczkami przyprawy gyros i odrobiną chilli i dodaj świeżą papryczkę chilli w całości. Wszystko wymieszaj, zagotuj i duś pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 min, mieszając od czasu do czasu. Jeśli sos zbytnio się zredukuje, dolej odrobinę wody.  

W tym czasie rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmaż na niej pałki kurczaka, aż będą dobrze wysmażone (ok. 5–6 min z każdej strony). Następnie zdejmij je z patelni i odłóż na bok. 

Ryż opłucz 2 razy. W garnku rozpuść łyżkę masła, dodaj ryż, wymieszaj i zalej wodą (w proporcji 1:1, czyli na każdą szklankę ryżu szklanka wody), następnie przypraw solą i ponownie wymieszaj. Przykryj i gotuj na średnim ogniu ok. 20 min. Nie mieszaj! 

Po ok. 20 min do sosu dodaj kurczaka i świeżą kolendrę (ewentualnie natkę pietruszki), wymieszaj, dodaj sól do smaku i gotuj dodatkowe 10 min do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.  

Na talerz wyłóż ryż, polej sosem warzywnym, nałóż po 2 pałki kurczaka, ozdób listkami kolendry (natki) i podawaj z ćwiartką cytryny.


Komentarze