Paluszki chlebowe z rozmarynem owijane szynką dojrzewającą

Paluszki chlebowe z rozmarynem owijane szynką dojrzewającą

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g ciasta chlebowego
    • 60 g szynki dojrzewającej
    • 50 g mąki
    • 3 pomidory koktajlowe do dekoracji
    • świeży rozmaryn
    • kminek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do ciasta chlebowego (ciasto chlebowe możesz wykonać według przepisu dostępnego tu) dodaj posiekany rozmaryn, wymieszaj i przełóż na deskę podsypaną mąką. Rozwałkuj ciasto, a następnie nożem lub radełkiem odkrój paski, z których powstaną paluszki.

Każdy kawałek  ciasta oprósz mąką i zroluj w kształt długich paluchów. Przełóż na blachę podsypaną mąką i pozostaw do wyrośnięcia.

Kiedy paluszki podrosną (po ok. 30 min), posyp je kminkiem i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temp. 220° na ok. 15 min. Wyjmij kiedy będą chrupiące i zrumienione. Gotowe odstaw do ostudzenia.

Plastry szynki dojrzewającej przetnij na trzy długie kawałki. Każdy paluszek z ciasta chlebowego owiń w plaster szynki i mocno dociśnij. Gotowe przekąski rozłóż na talerzu i dekoruj pomidorkami koktajlowymi.


Komentarze