Paluszki rybne na święta

Paluszki rybne na święta

  • 00:35
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g polędwiczki z dorsza
    • 100 g bułki tartej
    • 100 g wiórków kokosowych
    • 1 jajko
    • 50 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
    • 1/2 cytryny
    • 300 ml oleju
    • przyprawy: sól, pieprz

    Zaczyn:

    • 200 g rukoli
    • 1 jabłko winne
    • 40 g żurawiny suszonej
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • sok z 1/4 cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Filety z dorsza umyj i wytrzyj dokładnie w ręcznik kuchenny. Rozłóż na desce kuchennej i pokrój na długie paski. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Pokrop jeszcze sokiem z cytryny, aby odświeżyć smak ryby.

2

Przygotuj panierunek do paluszków. Mąkę wymieszaj z przyprawą korzenną i przesyp na półmisek. Jajko rozmąć i przypraw lekko solą i również przelej na wygodny szeroki półmisek. Bułkę tartą wymieszaj z kokosem i przesyp do naczynia. Obtaczaj kawałki ryby w mące dokładnie z obu stron. Potem w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce i kokosie. Ważne, aby ryba była obtoczona w panierce, dzięki temu paluszki będą soczyste po usmażeniu. 

3

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy lub słonecznikowy do temp. ok. 170˚C. Można to sprawdzić, wrzucając na olej kawałek panierki lub po prostu posypując olej szczyptą bułki. Wkładaj paluszki na olej i smaż na średnim ogniu, aż się zrumienią i dopiero przewróć na drugą stronę. Dosmaż jeszcze i przełóż na przygotowany półmisek z ręcznikiem papierowym.

4

Paluszki odsącz na papierze kuchennym i przełóż od razu na półmisek. Do takiej wersji ryby idealnie pasuje świeża sałatka z rukoli. Listki sałaty umyj i przełóż do miski. Jabłko pokrój na ćwiartki i dopiero na plasterki, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszaj z sałatą. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Ułóż dekoracyjnie obok ryby i dekoruj suszoną żurawiną.


Komentarze