Paluszki surimi z ogórkiem w majonezie czosnkowym

Paluszki surimi z ogórkiem w majonezie czosnkowym

  • 00:45
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 opakowanie mrożonych paluszków surimi
    • 1 ogórek zielony
    • 3 bagietki
    • 2 łyżki masła do smarowania bagietek

    Majonez czosnkowy:

    • 2 ząbki czosnku
    • 2 żółtka
    • 250 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżka cytryny
    • 1 łyżka wody
    • 1 łyżka posiekanego kopru
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wyciśnięty czosnek, żółtka i sok z cytryny ubij w mikserze na gładką masę. Wlewaj po kropli oliwy cały czas mieszając, aż cała zostanie wchłonięta. Na koniec dodaj koperek, sól i wodę, miksuj przez kilka sekund.

Ogórka umyj, obierz ze skóry, przetnij na pół, a potem wzdłuż. Wydrąż ogórka z pestek i potnij w paseczki. Surimi i paski ogórka maczaj w majonezie.

Podawaj z ciepłą bagietką: agietkę przekrój wzdłuż, posmaruj masłem z wierzchu i zapiekaj przez ok. 6 min w piekarniku nagrzanym do 220°.


Komentarze