Paluszki z mozzarelli z papryką panierowane sezamem

Paluszki z mozzarelli z papryką panierowane sezamem

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 250 g twardego sera mozzarella
    • 2 papryki czerwone
    • 1 jajko
    • 30 g mąki pszennej
    • 150 g bułki tartej
    • 40 g sezamu
    • tymianek świeży
    • olej do smażenia
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do smażenia wybierz twardy rodzaj sera mozzarella, bez zalewy. Pokrój ser na plasterki grubości ok. 0,5 cm. Paprykę czerwoną przetnij na pół i wyjmij gniazda nasienne. W rondelku wstaw wodę, posól i podgotuj w niej paprykę, aż będzie można łatwo zdjąć z niej skórę. Wyjmij paprykę i ostudź w zimnej wodzie. Przy pomocy nożyka zdejmij skórkę. Obrane papryki pokrój w kawałki wielkości sera mozzarella, a następnie przypraw solą, octem balsamicznym oraz tymiankiem.

Każdy kawałek papryki przełóż plasterkiem sera i dociśnij do siebie. Bułkę tartą wymieszaj z sezamem. Przygotuj składniki do panierowania PORADA KONTEKSTOWA - PANIEROWANIE. Na pierwszym talerzyku wysyp mąkę, na drugim wybij i rozmąć jajko, a na trzecim wysyp bułkę z sezamem.

Porcję papryki z serem obtocz w mące, potem w jajku, a następnie bardzo dokładnie w bułce tartej. Jeśli jakaś część nie jest pokryta panierką, powtórz jeszcze raz czynność panierowania. Ważne, aby papryki z serem były całe osłonięte bułką, w przeciwnym razie ser wycieknie podczas pieczenia.

W głębokim rondelku rozgrzej olej roślinny. Smaż porcje na złoty kolor. Przekładaj serki na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem możesz przekroić papryczki z serem i dekoracyjnie ułożyć na półmisku.  


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze