Pampuszki z czosnkiem

Pampuszki z czosnkiem

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • pół kilo ugotowanych, ostudzonych i zmielonych ziemniaków
    • ok. 80 dag mąki pszennej
    • 2 jaja
    • 1 paczka drożdży
    • woda, sól, cukier

    Sos:

    • 2 duże kubki śmietany 18% – najlepiej kwaśnej
    • ok. 5 ząbków czosnku
    • ok. 30 dag boczku parzonego
    • sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Z ziemniaków, mąki, jajek i rozrobionego zaczynu z drożdży i przypraw wyrabiamy ciasto. Następnie kroimy je tak jak knedle. Układamy w odstępach (urosną w piekarniku) na posmarowaną oliwą blasze i kiedy zaczną rosnąć wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

W międzyczasie wykonujemy sos: boczek kroimy w malutkie kosteczki i smażymy na skwarki. Czosnek siekamy drobno. Śmietanę, skwarki i czosnek łączymy i doprawiamy do smaku solą. Tak przygotowanym sosem polewamy obficie bułki wyciągnięte z piekarnika. Jemy gorące.


Komentarze